Ditulis Oleh: Sumber:
Cake XOXO The Vocket
Di bumi dua benua ini iaitu Istanbul banyak menyimpan sejarah-sejarah peradaban dunia yang penting. Trip kami ke Istanbul pada mulanya adalah untuk melihat sendiri kehebatan bumi Istanbul ini namun lain pulak yang jadi.Trip kami telah bertukar kepada trip jalan-jalan cari makan.
_______________________________________________________________________________
Di bumi dua benua ini iaitu Istanbul banyak menyimpan sejarah-sejarah peradaban dunia yang penting. Trip kami ke Istanbul pada mulanya adalah untuk melihat sendiri kehebatan bumi Istanbul ini namun lain pulak yang jadi.Trip kami telah bertukar kepada trip jalan-jalan cari makan.
Disini kami nak share apa yang kami makan sepanjang trip kami. Tak nak share kebap, adana kebap (best kebap), iskander kebap dan segala kebap sebab nanti orang kata cliché pulak kan.
- Sarapan pagi di Restoran Van Kahvalti Evi.
Menyediakan sarapan pagi Turki (Turkish Breakfast) yang kaya dengan keju dan manisan. Roti (ekmek) diberi percuma dan boleh tambah selagi mampu. Kami order set untuk dua orang tapi makan empat orang tapi masih lagi berlebihan. Teh turki sorang satu boleh tambah sampai kembung perut. Jumlah kos TL50.
2. Yumurta dan Menemen
Yumurta adalah telur tapi kalau order boleh pilih nak dimasak dengan sosej, pastrami, daging bakar dan pelbagai pilihan. Menemen pula telur yang dimasak dengan tomato juga dicampur dengan pelbagai pilihan daging awet. Biasanya kedua jenis hidangan ini dimakan dengan roti pada waktu pagi. Semangkuk sekitar TL12.
Sejenis manisan yang sememangnya manis potong kaki. Baklava di Turki ada sedikit berbeza berbanding baklava dari Negara Timur Tengah yang lain. Baklava Turki lebih moist berbanding Negara lain. Pada kebiasaan baklava pastri yang lebih berbanding kekacang tapi di Turki mereka mempunyai baklava yang kekacangnya lebih dari pastry sampai nampak hijau pistachio tu terang benderang. Boleh rujuk gambar kat bawah. Harga ikut berat dan ikut kedai mana korang pergi. Lagi eksklusif lagi mahal.
4. Kunefe
Manisan yang sangat sedap. Ditengahnya ada keju krim. Menjadi pelengkap makan tengah hari memang mantap.
5. Nasi campur
Restoran nasi campur ni anda boleh dapatkan dimana-mana sahaja di Istanbul dan sesuai untuk orang yang tak boleh tinggal nasi. Dari Jalan Sultan Ahmet, Jalan Istiklal dan juga Besiktas.
Tapi nasi campur mereka bukan seperti Malaysia yang kaya dengan belacan dan ulam-ulam. Mereka kaya dengan rempah ratus dari timur tengah. Kos juga ikut apa yang korang pilih. Biasanya kalau nasi campur satu lauk lebih kurang TL15-20. Saya sarankan korang pilih lauk daging yang ada keju kat atas dia. Pilihan kedai adalah Piknik Kofte dan Balkan Lokantasi.
6. Hot Halva bersama aiskrim
Sedap dimakan pada musim sejuk. Rasa manis dan teksturnya yang kenyal dicampur pula dengan halva panas, memang menghilangkan rasa penat berjalan.
7. Kumpir
Ubi kentang besar gila yang dipotong dan digaul dengan keju lalu dicampakkan saja apa sahaja isi yang kita mahu. Pelbagai topping boleh pilih. Biasanya satu kumpir harganya TL14.
8. Simit
Snek jalanan yang sangat popular dikalangan orang tempatan. Nak lagi layan korang boleh nutella sebotol besar pastu buat dip simit ni. Nutella kat Turki amatlah murah. TL14 boleh dapat 750g/850g.
Kedua jenis makan ini adalah sama asasnya. Yang membezakan keduanya adalah bentuk iaitu pide berbentuk seperti kapal manakala lahmacun berbentuk bulat.Topping biasanya daging cincang, keju dan ada yang letak sayur.
Lokma ni macam goreng pisang kat Malaysia la. Vendor yang jual ni biasanya diorang akan goreng panas-panas tepi jalan. Lepas goreng diorang akan curah atau rendam dalam air GULA. Memang manis kerat kaki la tapi kami memang suka benda manis. Semanis pavlova CAKEXOXO. Huhuhu.
Waffle kat Turki ni lain sikit. Buah-buah memang penuh atas waffle sampai tak nampak yang tu waffle. Yang ni kat dekat Malaysia pun ada kan? Hehe.
Banyak kedai roti yang boleh korang pergi. Kalau stay kat guesthouse memang lagi senang nak jumpa kedai roti underground. Harga sudah pasti murah. Rasa pulak memang lagi sedap sebab kebanyakan mereka masih guna ketuhar tanah liat dan api dari kayu.
Kepah yang di isi dengan nasi dan herba-herba yang tak dapat dikenal pasti. Sedap dan murah.
Kedai dessert kat Istanbul ni punya la bersepah. Dari yang murah sampai la yang mahal. Yang dalam gambar ni kitorang pun tak tau nama apa. Order je lepas tu terus ngap sambil mengopi. Sangat la layan tambah lagi kalau tengah sejuk.
Aiskrim liat chewy likat pekat melekat. Cuma yang mengecewakan masa musim sejuk susah nak jumpa. Kami jumpa kat airport ja. Layan je la. Hahaha.
21. Jagung Istanbul tak manis macam jagung kita, tapi ok je kalau nak cuba.
Amacam tergugat keimanan ke tidak dengan makanan-makanan di Istanbul? Teringin nak rasa? Jom ikuti pemgembaraan bersama kami pada musim bunga nanti.
TURKEY MUSIM BUNGA TULIP 🌷🌷🌷
Pakej Termasuk:
♡ Tiket penerbangan pergi & balik
♡ Penginapan yang selesa
♡ Pemandu pelancong (English)
♡ Tiket masuk seperti itinerari
♡ Makanan (pagi, tghri, malam) seperti itinerari
♡ Pengangkutan disana
♡ Tiket penerbangan pergi & balik
♡ Penginapan yang selesa
♡ Pemandu pelancong (English)
♡ Tiket masuk seperti itinerari
♡ Makanan (pagi, tghri, malam) seperti itinerari
♡ Pengangkutan disana
Pakej tidak termasuk:
♡ Tipping
♡ Perbelanjaan peribadi
♡ Bosphorus Cruise (USD60/pax)
♡ Hot Ballon (USD200/pax)
♡ Lain-lain yang tidak ditulis
♡ Tipping
♡ Perbelanjaan peribadi
♡ Bosphorus Cruise (USD60/pax)
♡ Hot Ballon (USD200/pax)
♡ Lain-lain yang tidak ditulis
BERMINAT?
Sila
hubungi @ whatsApp ke 013-9453266 (Wani) untuk sebarang
pertanyaan berkenaan pakej, jadual perjalanan serta proses tempahan.
No comments:
Post a Comment